Select Page

Natuurlijk was de andere reden waarom de Oysterquartz-modellen er zo anders uitzagen dan hun mechanische tegenhangers, omdat Rolex wilde zorgen dat niemand de twee zou verwarren. Interessant is dat het merk in 1974 een markttest van de kaststijl deed, aangedreven door een regulier eeuwigdurend kaliber (de Cal. 1570), waarbij zowel een stalen als een tweekleurige versie werd uitgebracht, de ref. 1530 en ref. 1630 respectievelijk. Er zijn er slechts ongeveer 1.500 van gemaakt, en deze zijn erg gewild bij verzamelaars.

Hoe excentriek ze ook waren, ze waren nog steeds Oyster-koffers, waterbestendig tot 100 m; iets wat niet gezegd kon worden voor de eerste poging van goedkope rolex oyster perpetual horloges om een ​​quartzhorloge te produceren, de ref. 5100 met de door het consortium gebouwde Beta-21.

De ref. 17013 was het gele Rolesor-stuk van de Oysterquartz Datejust-reeks, waarbij het goud werd gebruikt op de gegroefde ring, de kroon en twee van de drie centrale schakels van de Jubilee-stijl armband.

De andere twee beschikbare varianten waren de volledig stalen ref. 17000 en de ref. 17014, een ander aanbod van bi-metalen, dit keer met witgoud, behalve dat het edelmetaal alleen werd gebruikt voor de omlijsting.

Het ontbreken van versies met de typische selectie van de Datejust uit het tijdperk van gladde of door een motor gedraaide bezels was meer een bewijs van hoeveel goedkope horloges alleen de bewegingen met kwarts doormaakte, misschien de enige keer in hun geschiedenis dat ze ervan zouden kunnen worden beschuldigd de absoluut minimum.